HTML

Mac:tértem - áttérés Windows-ról Mac-re

Egy ősgyökeres Windows hívő megtérése vagy bukása

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Alt+tab vagy valami ilyesmi

2010.11.29. 18:56 IMBrod

Amig telepedik Claudia (en mindig noi neveket adok a gepeimnek, feltehetoleg azert mert mindig szembe kerulok azzal, hogy logikus programozok logikus programnyelven teljesen illogikus mukodesu alkalmazasokat kepesek fejleszteni es ez valahol a nok mukodesere emlekeztet), addig leirom az elso 1-2 nap tapasztalatait:

- GUI: Nem rossz. Sot. Kicsit hajaz nekem az X-re minthogy alighanem az is valojaban, igy nem okozott semmifele gondot a kezelese. Boldog lennek, ha talalnek hozza Windows classic skint, de azt hiszem kenytelen leszek megszokni valami ujat. Ami rettentoen hianyzik, az ALT+TAB - persze ehelyett sokkal fejlettebb ablakvaltast ad az OS X akar a negy ujjas akar a harom ujjas tapipad dorzsizessel es persze azert ott van az FN F9-F10 is. 

Meglepo, hogy kulso eger nelkul is kenyelmes a hasznalata, a scrollozas 2 ujjas muvelete kenyelmesebb mint az egerhuzkodas. A DEL gomb hianya gondolkodoba ejtett, aztan guglizassal megvan a CMD+BSPACE modszer. Windows alatt nagyon szerettem a billentyuzet kombinaciokat, minden fontos alkalmazasomra megvolt a megfelelo kod, tizeneve hasznalatos beidegzodesek voltak, azert nehez lesz errol atszoknom, persze tuti amint belakom a rendszert itt is kialakitom a magam megszokasait. 

- Halozat: kabelest meg nem probaltam, de a Wi-Fi kapcsolat beallitasa (WPA2-AES+802.1x) egyszerubb mint Windows XP es Windows 7 alatt - ahol ez kinszenvedes a Windows Zero-val es csak a WiFI utility-k (Proset es tarsai) kezelhetoek. Itt Mac tapasztalat nelkul, 20mp alatt beallitottam es csodalatosan mukodik. 

Erdekes tapasztalat, hogy tobb AP-s kornyezetben, ahol minden AP ugyanazt az SSID-t szorja, mintha a Mac kulon WiFi-nek kezelne oket MAC cim alapjan, es ujra be kell autentikalni ha masik AP-ra megyek (nem roaming). Erdekes, ezt le fogom probalni, mivel otthon is ugyanolyan Aruba eszkoz szor, mint a cegnel, ugyanazt az SSID-t ugyanazzal a hitelesitessel.

A VPN beallitasa sem volt extra, teljesen Linux feeling (Gnome-szeru inkabb) a networking resz: osszeszedett, atgondolt es logikusan hasznalhato. Amit meg nem tudok, hogy mihez kezdek a 3G modememmel. Leirasok alapjan ezzel sem lesz semmifele gond - mint ahogy Linux alatt sem kellett szopni - bedugtam, felismerte, mukodott.

A Windows domain-be valo lepestol is kicsit felek, mint ahogy felek a soros USB hasznalatatol is - bar ez utobbit kapasbol megcsinaltam, volt Mac driver a soros USB atalakitomhoz, feltettem es modemkent latta. Terminal kapcsolatot nem tudtam nyitni meg, de ha most feltelepszik, ez lesz a masodik. Az elso mindenkeppen az Exchange kapcsolat lesz az Office:mac-bol felteve. Rettegek tole hogy nem fog mukodni, bar mar beletorodtem, hogy Paralel-ben kell egy XP-t futtatnom egyeb huje programok miatt, de azert jo lenne ezt nativan csinalni. Neheziti a dolgot, hogy 2003 Exchange van, ezert a Mail eleve nem fogja tamogatni (nem ertem Mac-eket, 2007 ok, 2003 nem??). Sajnos erre mindenkeppen szuksegem van, de ha maskepp nem megy, majd virtualizalom. Nem szivesen, azert nem eromurol van szo, meg akkor is, ha kedves ex-fonokom azt mondta ma telefonban, hogy a Mac-es vilagban 2Gb ram untig eleg es felejtsem el a Windows-os berogzodeseimet. Azert en csak bovitenek 4-re ha minden osszejon...

Mi van meg? Hat nagyjabol csak a kedvenc programjaim, amelyek tobbnyire leteznek Mac-re is (Wireshark, Photoshop, LDAP Browser, stb), remelem minden szuksegest osszeszedek vagy megtalalom a telepitett cuccok kozott.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mactertem.blog.hu/api/trackback/id/tr712481860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása